
دهه 1990 برای رسانه انیمه دههای برجسته بود، چرا که شاهد ورود انیمه به میان بینندگان در سراسر جهان بود. بسیاری از آثار بزرگ این دوران هنوز هم از نظر طرفداران قدیمی و تازه واردان انیمه مورد احترام قرار میگیرند. در حالی که همه از Dragon Ball Z و Sailor Moon آگاهند، چندین انیمه برجسته دیگر در دهه ۹۰ منتشر شدند که توجه چندانی به آنها نشد.
دهه 1990 آثار موفق بسیاری داشت که به شکوفایی انیمه کمک کردند، با حفظ انرژی هنری دهه 1980 و قرار دادن زمینه لازم برای رواج جهانی انیمه. این آثار شامل کلاسیکهای میکا نادیده گرفته شده و آثار فانتزی بودند که انگار مستقیماً از کمپین Dungeons & Dragons برگرفته شدهاند. اگرچه ممکن است آنها به اندازه سایر انیمههای آن زمان به یاد ماندنی نباشند، اما امروز همچنان شاهد بازبینی این کلاسیکها هستیم.
10 The Ping Pong Club یک گنجینه کمدی است
در حال حاضر پخش نمیشود
بر اساس مانگایی که چند سال قبل آغاز شده بود، The Ping Pong Club یک کمدی بیادب و صادمیز بود که تنیس روی میز را به عنوان وسیلهای برای نمایش گروهی از افراد ناآشنا به کار میگرفت. قهرمانان انیمه همه شخصیتهای عجیب و غریبی بودند که در اولویتهای انحرافیشان حتی از هر گونه جاهطلبی ورزشی قویتر بودند، به طوری که کاپیتان جدید باشگاهشان دست به کارهای فراوانی داشت تا آنها را به حرکت درآورد. این ویژگیها برای هر کدام خصوصیات خندهداری ایجاد میکرد، به طوری که کل قسمتها حول این شوخیها میچرخید.
دلیل آن که Ping Pong Club شهرت گستردهای نیافت، ممکن است به همین میزان توهینآمیز بودن انیمه نسبت داده شود، حتی در مقایسه با بیپرده بودن نسخه اصلی Ranma 1/2. Ping Pong Club از نظر سیاسی اصلاً صحیح نیست و حرکات نمایشی شخصیتها گویی در تلاشند تا از جنبههای فروزا و صریح خود همیشه قدرتمندتر جلوه کنند. در واقع همین ویژگیها این انیمه را بهشدت خندهدار و دوستداشتنی میسازد و فراتر از یک انیمه مدرسهای یا ورزشی است. به راحتی میتوان فهمید چرا در گذشته در لیست انیمههای Toonami جای نداشت.
9 Record of Lodoss War یک کلاسیک فانتزی انیمهای است که حتماً باید تماشا شود
پخش بر روی Crunchyroll
دهه 1990 به خاطر انیمههای فانتزی شناخته شده بود، خواه آثار سبک مانند The Slayers یا اکشن خشن Berserk باشد. متأسفانه، برخی از بهترین نمونههای این ژانر به اندازهی انیمههای مشهور شناخته شده نیستند، از جمله یک فرنچایز محبوب. Record of Lodoss War بر پایه یک کمپین Dungeons & Dragons ساخته شده بود و در نهایت به بازی، مانگا، OVA و انیمه تبدیل شد. داستان ماجراجوییهای گروهی از جنگجویان را به تصویر میکشد که برجستهترین آنها، الف دخترانه Deedlit، به عنوان نمادی برای این برند شناخته میشود. Lodoss بلافاصله حسی از نوستالژی ایجاد میکند، حتی برای کسانی که در دهه ۹۰ بزرگ نشدهاند. این انیمه تعادلی زیبا بین لحظات سبک و المانهای جدی و حماسی انیمههای فانتزی تیره برقرار میکند. اگرچه نسل اولیه Toonami ممکن است بلافاصله این نام را به یاد نیاورند، اما بدون شک در میان کلاسیکهای انیمه دهه ۹۰ جایگاه ویژهای دارد.
8 Captain Tylor یکی از بزرگترین ژانرهای انیمه را به کنایه گرفت
پخش بر روی Crunchyroll
در دهه 1970 و حتی اوایل 1980، اپرای فضایی علمی-تخیلی در انیمه بسیار محبوب بود. بنابراین، زمان آن فرا رسیده بود که این ژانر در قالب یک پارودی خندهدار مورد تمسخر قرار گیرد. The Irresponsible Captain Tylor به کلیشههای انیمههای اپرای فضایی و حتی عناصری از نمایشهایی مانند Star Trek میپردازد؛ به نحوی که Tylor، نقطه نهایی منطقی برای تظاهر بیخیال کاپیتان Kirk محسوب میشود. با لغزش در هر وضعیت، شخصیت اصلی به طرز عجیبی کاپیتان یک سفینه فضایی میشود و مهارت (یا عدم مهارت) او جای بحث میگذارد. Captain Tylor شبیه به نسخهای ساینس-فیکشن از انیمههای ایزکای با قهرمانان قدرتمند به نظر میرسد، البته با حضور در خود جوک. نمایش از حوادث عجیب پیرامون شخصیت برای کمدی استفاده میکند و به طرزی ماهرانه موقعیتهایی خلق میکند که ناتوانی گاهی با نابغه بودن اشتباه گرفته شود. یکی از اقتباسات آن، OVA دهه 1990 بود و اگرچه تا حدودی نادیده گرفته شده است، هواداران علمی-تخیلی قطعاً باید دوباره به آن نگاهی بیندازند.
7 Gasaraki یک انیمه میکا با موضوعات روز و روحانی بود
پخش بر روی Crunchyroll
پس از موفقیت Neon Genesis Evangelion، شاهد تجدید حیات انیمههای میکا بودیم و بسیاری از انیمهها (چه میکا و چه غیر میکا) تلاش میکردند از طبیعت سوررئال و فلسفی آن بهره ببرند. اگرچه شبیهسازیهای زیادی در تلاش برای صعود به این تاج بودند، یکی از بهترین انیمههای پس از Evangelion، Gasaraki بود. داستان آن نه تنها به بررسی موضوعات معنوی (به ویژه در ارتباط با ادیان بومی ژاپنی) پرداخت، بلکه اکشن میکا را در درگیریای واقعی و قابل لمس به نمایش گذاشت. Gasaraki به جنگی در خاورمیانه میپرداخت که هم ژاپن و هم آمریکا در آن گرفتار شدند. اکشن در درجه دوم داستان قرار داشت و به شخصیتها اجازه میداد تا رشد کنند و در مورد اعمال خود تأمل نمایند، که با فضای دروننگرانه سازگار بود. همچنین حس قوی ناسیونالیسم ژاپنی — که در انیمه نسبتاً نادر است — تجربهای متفاوت از میکا ارائه میداد که با پیامدهای بینالمللی نگرانکننده همراه بود.
6 Angel Cop یک کلاسیک انیمه سایبرپانک بود
پخش بر روی Amazon Prime Video
انیمههای سایبرپانک در دهه 1990 به طور فزایندهای رایج بودند، بهطوری که Ghost in the Shell یکی از برجستهترین آنها محسوب میشود. Angel Cop یک OVA بود که در واقع در دهه 1980 آغاز شد، اما قسمت نهایی آن تا سال 1994 پخش نشد. این انیمه، با نشان دادن آزمایشهای خالص در OVAهای آن دوران، قسمتهای ابتدایی محبوب و پایانی بدنامی داشت.
با وجود مشکلاتش، Angel Cop باید با تمام شکوه افراطیاش لذت برد، زیرا یکی از بهترین نمونههای روحیات سایبرپانک به شمار میآید. استفاده از اسامی مذهبی و آئیکونوگرافی، به علاوه لحن توطئهآمیز آن، این اثر را به یک کپسول زمانی عجیب تبدیل کرده است. باز هم به دلایل دیگری در بین هواداران انیمه مورد توجه است و علی رغم کاستیهایش، نشان داد که چگونه انیمههای دهه 1990 از اکشن و علمی-تخیلی برای انتقال پیامهای سیاسی (گاه ناقص) استفاده میکردند.
5 Those Who Hunt Elves یکی از انیمههای ایزکای فراموششده است
در حال حاضر پخش نمیشود
ژانر انیمههای ایزکای در دهه گذشته آغاز نشده بود، اما در این دوره بر رسانه غلبه داشت. به طرز طنزی، برخی از بهترین انیمههای ایزکای در دهه 1990 منتشر شدند، از جمله انیمه پارودی فانتزی کمتر مورد تحسین قرار گرفته Those Who Hunt Elves. این انیمه گروهی از «شکارچیان الف» را به تصویر میکشید که به دنبال علامتهای جادویی روی پوست الفها میگشتند تا آنها را به دنیای خود بازگردانند. البته این امر شامل برهنه کردن الفها میشد و به موقعیتهای بسیار خندهداری منجر میشد. Those Who Hunt Elves در واقع مجموعهای متنوع از شخصیتهای عجیب و غریب ارائه میداد، برخلاف اکثر انیمههای مدرن ایزکای. دیوار چهارم به طور مداوم شکسته میشد و از اسلحههای مدرن و حتی یک تانک در فضای فانتزی انیمه استفاده میشد که تجربهای کاملاً منحصر به فرد از انیمههای ایزکای ایجاد میکرد. اگرچه به همان شیوه انیمههای ایزکای جدید به یاد نمیآید، بدون شک تغییر نواری از آنچه که ژانر شده بود محسوب میشود.
4 AD Police Files یک اسپینآف انیمهای خشن بود
پخش بر روی Peacock
Bubblegum Crisis احتمالاً برای هواداران کنونی انیمه زیاد آشنا نیست، اما روزگاری یکی از فرنچایزهای برجسته انیمه بود. برند سایبرپانک آن به قدری موفق بود که شاهد انتشار چندین دنباله و اسپینآف، از جمله یک کلاسیک ناتمام شد. AD Police Files یک پیشدرآمد خشن برای Bubblegum Crisis به حساب میآمد که منشأ Leon McNichol را در کنار AD Police به نمایش میگذاشت.
AD Police Files مانند بسیاری از انیمههای سایبرپانک آن دوران، مملو از خشونت هولناک در فضایی خشن است. متأسفانه، این انیمه ناتمام مانده است زیرا استودیوهای تولید پس از قسمت سوم به طور زودهنگام از ادامه قصه منصرف شدند. خوشبختانه، هر آنچه موجود است بخشی شایسته از اسطوره Bubblegum Crisis محسوب میشود و به مثابه ترجمه انیمهای از کلاسیکهای علمی-تخیلی هالیوود ظاهر میشود.
3 Armitage III سزاوار این است که انیمهای محبوبتر باشد
در حال حاضر پخش نمیشود
بسیاری از انیمههای سایبرپانک به بحث اینکه چه چیزی انسان را انسانی میکند، به ویژه در مورد سایبورگها یا اندرویدها میپرداختند. این موضوع را میتوان در Metropolis، Ghost in the Shell و سایر آثار این ژانر مشاهده کرد که هر کدام به درجات مختلفی به عمق موضوع پرداختند. تا حدودی در نقشه کلی نادیده گرفته شده، اما Armitage III کلیشههای آشنا از سایبرپانک را گرفته و کاری اصیل انجام میدهد و موضوعاتی را بررسی میکند که به ندرت در داستانهای تخیلی دیده میشوند. یکی از عناصر سیاسی در Armitage III شامل جنبش فمینیستی است که علیه زنان فشار وارد میکند و عملاً جایگزین اندرویدهای زن میشود. این موضوع به همراه سایر شیوههایی که تقسیم اندروید/انسان به کار رفته است، انیمه را فراتر از یک بازتکرار از آنچه قبلاً در Blade Runner انجام شده بود تبدیل میکند.
2 Nadesico از نادرترین انیمههای پارودی پس از Evangelion بود
پخش بر روی Crunchyroll
Evangelion ایجاد تمایل به داستانسرایی عمیقتر و پیچیدهتر در انیمه کرد، به ویژه در نحوه نگارش شخصیتها. Martian Successor Nadesico به طرز ظریف و آشکاری آنچه که Evangelion را به موفقیتی بینظیر تبدیل کرده بود، پارودی کرد؛ به نحوی که از گروهی با «کمی اختلالات شخصیتی» بهره برد. در میانه نبردهایش با موجودات بیگانه، شخصیتها به طور طنزآمیزی ویژگیهای منحصر به فرد خود را نشان میدهند، از جمله قهرمان آشپز نامزدی که به سبک the vein of Amuro Ray و Shinji Ikari ساخته شده است. حتی نام Nadesico به نوعی حس تمسخر Evangelion را میدهد، اما خود انیمه جشنوارهای از این رسانه به شمار میآید. این موضوع در Gekiganger III، انیمه تخیلی در درون انیمه که ادای احترام به انیمههای کلاسیک میکا سوپر روبات است، نمود پیدا میکند. همه این موارد، راهی است برای نشان دادن اینکه چگونه هواداری به عنوان مکانیزمی برای مقابله با دشواریهای زندگی عمل میکند و نسخهای کمتر بدبینانه از مضامین انیمه نمادین Hideaki Anno ارائه میدهد.
1 Brain Powerd با نیروی فکری پشت انیمه Gundam ساخته شده بود
در حال حاضر پخش نمیشود
Yoshiyuki Tomino فرنچایز Gundam را خلق کرد و در دهه 1990 بر روی چندین انیمه میکا دیگر نیز کار نمود. Brain Powerd عناصر تماتیک را با برخی از اسپینآفهای ناموفق Gundam در آن دهه به اشتراک میگذاشت، در حالی که جنبههایی از Turn A Gundam Tomino را پیشبینی میکرد. این انیمه از میکاهایی به نام "آنتیبادیها" استفاده میکرد که برای مقابله با یک سفینه بیگانه که توان نابود کردن حیات بر روی زمین را داشت به کار گرفته میشد. Brain Powerd بدون شک اوج خلاقیت و روایت بلندپروازانه انیمههای میکا Tomino به شمار میآید، به طوری که گاه انیمه به صورتی گیجکننده، ایدههای بیکران را به نمایش میگذارد. تا حدودی پاسخی به موفقیت Evangelion بود و همچنین از ایدههای تماتیک دیگر (پرداختن به مسائل اجتماعی مانند ساختار خانواده و افسردگی) به گونهای استفاده کرد که این جنبهها بر بخشهای واقعی میکا پیشی میگرفتند. هواداران Gundam Tomino یا سایر انیمههای میکا مانند Dunbine او قطعاً باید این انیمه اواخر دهه 1990 را ببینند تا جایگاه آن را در مجموعه آثار او شناسایی کنند.
نظرات
نظر خود را به اشتراک بگذارید